Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Sochy na turistickou atraktivitu „Orloj“ v České Kamenici
Odesílatel Jan Papajanovský
Organizace odesílatele Město Česká Kamenice [IČO: 00261220]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 17.01.2024 09:44:08
Číslo jednací ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
ID ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
Předmět Vysvětlení / Doplnění / Změna zadávací dokumentace

Zadavatel obdržel následující žádost o vysvětlení, doplnění a změnu zadávací dokumentace a reaguji na ní takto:

- V rámci zadávací dokumentace nejsou požadovány na sošky pro orloj kromě druhu materiálu a základního typu jeho zpracování žádné jiné technické parametry. Není uvedena ani žádná informace o tvaru, materiálu a vlastnostech celku orloje, jehož budou sošky součástí. Ze starých fotografií zaniklého orloje lze odhadnout, že původní sošky apoštolů byly menší než sošky zvoníků a patrně nepřesahovaly výšku 40-50 cm a že viditelná část orloje se soškami měla jako půdorys zhruba půlkruh. Není zřejmé, zda sošky a jejich podstava byly jen statickou ozdobou stroje hodin, nebo se nějak i s podstavou (snad půlkruhem nebo kruhem) pohybovaly (otáčely).
- Považuje zadavatel nějaké rozmezí výšek sošek za optimální, nebo má zhotovitel naprostou vůli i ve velikosti soch a v poměrech jejich vzájemných velikostí?

--- Zadavatel dává v tomto ohledu zpracovateli tvůrčí svobodu jak se rozhodne sochy pojednat, předpokládáme však že velikost se bude blížit původním sochám. Maximální výška která projde otvory v orloji je 55 cm.

- Má zadavatel nějaká omezení pro způsob upevnění (montáže) sošek k dalším částem orloje, zejména k jejich nosiči? Nebo jde o samostatnou dekoraci, s dalšími konstrukcemi orloje neprovázanou?

---Sochy jsou připevněny k ocelové jeklové konstrukci, která se otáčí. Spoj sochy a konstrukce bude šroubovaný a musí vzniknout v koordinaci s dodavatelem konstrukce orloje viz niže.

- Má být část orloje se soškami pohyblivá, nebo bude statická? Má v tomto ohledu zadavatel nějakou preferenci nebo podmínku?

--- Konstrukce pod sochami je pohyblivá, jedná se o dva kruhy, které se synchronně otáčejí. Dodávka pohyblivých částí je již realizována a sochy se na konstrukci jen připevní.

- Jsou známy nějaké pro návrh sošek podstatné technické parametry návazných částí hodinového stroje orloje?

--- Mechanická část orloje je již realizována firmou Prokop a syn lze je tedy kontaktovat a případné detaily zjistit na tel.: 728 230 823 Pavel Bumba https://www.prokopasyn.cz/

- V poptávkovém listu k soutěži je uvedeno jako termín plnění předmětu soutěže: „Plnění nejdříve od 1. 2. 2023 do 30. 4. 2024, podrobněji viz závazný návrh smlouvy – příloha č. 2 tohoto poptávkového listu.“ Závazný návrh smlouvy (příloha č. 2) však obsahuje termín plnění nejdříve od 1.12. 2023 do 30.1. do 31.3. 2024.
- Časový interval pro výrobu sošek je tedy ve smlouvě předpokládaný čtyři měsíce, což je doba z technologického hlediska a rozsahu prací dle našeho názoru postačující. Vhledem k již dlouho prošlému datu zahájení prací a neuzavřené soutěži však již zbývají na práce jen zhruba 2 měsíce a splnění prací do 31. 3. 2024 je již technologicky zcela nemožné pro skleněné sochy zpracovávané za užití procesů za vyšších teplot, s nezbytnou dobou chladnutí, bez paralelního použití více sklářských pecí nebo velké tovární peci.
- Domníváme se, že v návrhu smlouvy požadovaný termín pro výrobu 14 skleněných soch do 31. března 2024 zcela diskriminuje samostatně pracující výtvarníky, kteří pravidelně mívají k dispozici jen jednu menší pec, a vylučuje provedení potřebných zkoušek.
- Žádáme zadavatele, aby odstranil rozpor v časových údajích uvedených v poptávkovém listu a v závazném návrhu smlouvy a dílo a sjednotil dobu dodání 14 skleněných soch na 4 měsíce od nejdříve možného zahájení prací, tedy na 31. květen roku 2024 za předpokladu zahájení prací nejdříve 1. 2. 2024.

-- Zadavatel děkuje za upozornění na rozpor mezi částmi zadávací dokumentace a uvádí, že platí termín plnění uvedený v poptávkovém listě, tedy od 1. 2. 2024 do 30. 4. 2024. Dále jej zadavatel prodlužovat nebude.

-- Zadavatel zároveň prodlužuje lhůtu pro podání nabídek do středy 24. 1. do 10:00.